Erdélyi követház, Isztambul

2019. szeptember 25-2020. október 1. (Isztambul); 2019. október 14-20. (Budapest)

Az erdélyi követek isztambuli történeti szállásépülete - hallgatói felmérőtábor és workshop

Résztvevő oktatók:

Dr. Kovács Máté Gergő, Dr. Rabb Péter, Kiss Zsuzsanna Emília,
Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Építészmérnöki Kar, Építészettörténeti és Műemléki Tanszék

Prof. Dr. Nur Urfalıoğlu, Yrd. Doç. Dr. Zafer Sağdıç
Yıldız Műszaki Egyetem, Építészmérnöki Kar, Építészettörténeti Tanszék

Résztvevő hallgatók:

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Építészmérnöki Karának hallgató: Benyovszky Teréz, Berzsák Barna, Gyöngyösi Eszter, Kékesi Laura Emília, Kis Noémi, Kormos Julianna, Kulcsár-Kilyén Róbert, Paragi Anett, Pirity Ádám, Somogyi Luca.

Az isztambuli Yıldız Műszaki Egyetem, Építészmérnöki Karának és a Medipol Egyetem, Szépművészeti Tervezési és Építészmérnöki Karának hallgatói: Beyza Nur Alkan, Rengin Aytan, Esra Arslantürk, Alperen Bal, Feride Bodur, Onur Kapukaya, Nagehan Tuğba Özdek, Kerem Ahmet Türk, Buse Gül Uygan, Leyla Yildiz, Deniz Yüzdaş.

Publikációk:

Együttműködő partnerek:

Yıldız Műszaki Egyetem, Isztambul

Isztambuli Medipol Egyetem

Isztambuli Magyar Kulturális Intézet

Támogatók:

Török Köztársaság Kulturális és Turisztikai Minisztériuma Török Együttműködési és Koordinációs Ügynöksége (TİKA)


RÉSZLETES LEÍRÁS:

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Építészmérnöki Kar Építészettörténeti és Műemlékvédelmi Tanszéke, valamint az isztambuli Yıldız Műszaki Egyetem Építészmérnöki Kar Építészettörténeti Tanszéke két lépcsős kutatási és műemléki tervezési workshopot szervezett. A program a Török Köztársaság Kulturális és Turisztikai Minisztériuma Török Együttműködési és Koordinációs Ügynöksége (TİKA) támogatásával valósult meg.

A kutatás és workshop első szakasza 2019. szeptember 25 és október 1-je közt valósult meg Isztambulban. Az isztambuli kutatást 2019. október 14-20 közt Budapesten megrendezésre kerülő közös műemléki tervezési workshop követett.

A kutatás tárgya Isztambul Balat városrészében található, az egykori, 16. századi erdélyi követek által használt szállásépület helyszínén álló történeti épület és szűkebb környezete. Az épületről szóló források szerint a helyszínen szállt meg II. Rákóczi Ferenc és kísérete, valamint Thököly Imre és kísérete is – az épületegyüttes keleti határán található utcát napjainkban is „Magyarok emelkedőjének” (Macarlar yokuşu) nevezik –, ezáltal mind az oszmán-török, mind pedig a magyaroroszági közös építészet- és kultúrtörténet számára fontos helyszín.

A kutatást a BME Építészmérnöki Kar hallgatói és oktatói az 1911-ben alapított, ezáltal Törökország egyik legpatinásabb építészképzésének helyet adó Yıldız Műszaki Egyetem, valamint az Isztambuli Medipol Egyetem oktatóival és hallgatóival közösen végezték. Az intézmények közt Erasmus-kapcsolat áll fenn, mely kiváló lehetőséget adott az együttműködésre és tapasztalatcserére.

A program számára az isztambuli Magyar Kulturális Intézet biztosított szakmai támogatást. Az isztambuli történeti épületen végzett helyszíni kutatás a műemléki védettség alatt álló épület kezelője, a Török Köztársaság Kegyes Alapítványok Főigazgatósága (T.C. Vakıflar Genel Müdürlüğü) engedélyével történt.

A közös workshop isztambuli szakaszának elsődleges célja a fentnevezett közös, magyarországi és oszmán-török építészettörténet szempontjából fontos helyszínen álló történeti épület török és magyar hallgatók által felmérése, helyszíni dokumentálása és kutatása török és magyar oktatók vezetésével. A felmérés közös, 2-2 magyar és török hallgatóból álló csoportokra osztva történt. A hét során a csoportok mind hagyományos, kézzel történő alakhelyes felmérést készítettek, az épületről korszerű, digitális térszkennerrel is készült felmérés. Így magyar-török hallgatói együttműködéssel elkészül az épület és közvetlen környezetének hagyományos és 2, illetve 3 dimenziós alakhelyes digitális dokumentációja. A felmérést helyszíni fotódokumentálás, illetve a magyar, valamint a török forrásanyag feldolgozása egészíti ki.

A közös munka, illetve a hét első napján a Yıldız Műszaki Egyetem által szervezett szakmai konferencia során mind a hallgatók, mind pedig az oktatók közt egyedülálló tapasztalatcsere-lehetőség adódott, mely során lehetőség nyílt a két egyetem oktatási módszertanának, műemléki tervezési és felmérési módszereinek kölcsönös megismerésére, emellett török és magyar szakemberek részéről Budapest és Isztambul jelenleg is folyó örökségvédelmi munkáiról hallani.

A program következő szakasza során a török és magyar hallgatók, valamint egyetemi oktatók 2019. október 14 és 20 közt a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Építészmérnöki Kar Építészettörténeti és Műemléki Tanszékén az épület rekonstrukciós lehetőségén, valamint hasznosítási javaslatain dolgoztak az isztambuli munka során kialakult 2-2 magyar és török hallgatóból álló munkacsoportokban. A budapesti workshopon a török hallgatókkal érkező professzorok szakmai előadásokat tartottak, a vendégek látogatást tettek a Műegyetemi Campus területén, a Budai Vár megvalósult és folyamatban lévő munkáit, az Országház, illetve Gül Baba türbéjét tekintették meg, így a programot számos műemléki épület látogatása egészített ki, melyek munkájuk során fontos esettanulmányokként szolgálhatnak.

A magyar hallgatók az itt végzett kutatásukból Tudományos Diákköri Dolgozatokat készítettek, a munkákból 4 műemléki hasznosítási és tervezési javaslat, illetve 2 tudományos dolgozat készült. A munkák két külön TDK-szekcióban és a 2021. évben megrendezett OTDK-konferencián is szerepeltek.

Ezenkívül a kutatásból létrejött egy olyan komplex, török-és magyar nyelvű rajzi és szöveges anyag, mely 2020. márciusától kiállításra került az isztambuli Magyar Kulturális Intézetben. A kiállított tablók reményeink szerint mind Törökországban, mind pedig Magyarországon további helyszíneken is bemutatásra fognak kerülni.

Ezúton köszönjük a Török Köztársaság Kulturális és Turisztikai Minisztériuma Török Együttműködési és Koordinációs Ügynöksége (TİKA) nagylelkű támogatását, a BME, a Yıldız Műszaki Egyetem és a Medipol Egyetem együttműködésében segítséget nyújtó valamennyi oktató és munkatárs segítségét, valamint a résztvevő hallgatók szorgalmas munkáját. Köszönjük továbbá Dr. Fodor Gábor és az Isztambuli Magyar Kulturális Intézet valamennyi munkatársának szakmai támogatását, a Várkapitányság Integrált Területfejlesztési Központ Nonprofit Zrt. által biztosított szakmai bejárás lehetőségét, a workshop során Dr. Kármán Gábor és Gunther Zsolt előadását, illetve az isztambuli kutatás és budapesti workshop alatt valamennyi épületbejárás és előadás résztvevőjét, támogatóját . Reményeink szerint a közös munka további történeti épületek esetében is folytatódik, és további Erasmus- együttműködés keretében végzett közös kutatási és oktatási programra adhat lehetőséget.