Ferköy-Isztambul

2021. június 28- 2021. július 4.

Az Isztambul-Feriköyi kápolna felmérése

Nemzetközi Török-Magyar Egyetemi Hallgatói Workshop

Résztvevő oktatók:

Dr. Zafer Sağdıç – Yıldız Műszaki Egyetem, Építészmérnöki Kar, Építészettörténeti Tanszék, Isztambul

Dr. Kovács Máté Gergő – BME Építészmérnöki Kar, Építészettörténeti és Műemléki Tanszék

Résztvevő hallgatók:

Bengi İdil Acar, Betül Yangöz, Beyza Artunç, Münevver Zeyneb Uzun, Samed Doğan, Elif Yıldırım (Yıldız Műszaki Egyetem, Isztambuli Medipol Egyetem)

Benyovszky Teréz, Budaházi Fanni, Cserháti Dániel, Gyöngyösi Eszter, Kálmán Mónika (BME Építészmérnöki Kar)

Publikációk:

The Ledger. Bulletin of the Feriköy Protestant Cemetery Initiative Volume 1, Issue 2, Autumn 2021

Együttműködő partnerek:

Yıldız Műszaki Egyetem, Isztambul

Gül Baba Türbéje Örökségvédő Alapítvány

Isztambuli Magyar Kulturális Intézet

Feriköy Protestant Cemetery Initiative

Leica Geosystems Hungary Kft.


RÉSZLETES LEÍRÁS:

2021. június 28. és július 4. közt egy nemzetközi felmérőtábor és műemlékvédelmi workshop került megrendezésre az Isztambuli Feriköy protestáns temetőjében, azon a területen, amelyet Abdülmedzsid szultán 1857-ben az isztambuli protestánsoknak nyittatott, és területét a protestáns országok isztambuli diplomáciai képviseleteinek örök tulajdonába adta. Dr. Zafer Sağdıç és Dr. Kovács Máté Gergő témavezetésével megvalósult workshop során magyar és török hallgatók végezték el az isztambuli 19. századi neogótikus építészet ritka példájának, a temető szívében található Feriköyi kápolna felmérését. Abdülmedzsid szultán 1857-ben az isztambuli protestánsoknak új temetőt nyittatott, s ennek területét a protestáns országok isztambuli diplomáciai képviseleteinek örök tulajdonába adta. (Ld. itt) Jelenleg az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság, Hollandia, Németország, Svájc, Svédország és Magyarország a terület birtokosai. A magyar parcellában hozzávetőlegesen félszáz, köztük II. Rákóczi Ferenchez, az 1848-49. évi forradalom és szabadságharchoz köthető, illetve a 20. század során élt személy síremléke található. Így a terület nem csupán a török és a magyar történelemhez kapcsolódik, hanem számos más ország közös kulturális kincse, melyet a magyar részvételű Feriköy Cemetery Initiative kezel.

A részletes kézi felmérési rajzok mellett a kápolnáról, és számos ritka, történeti jelentőséggel bír sírkőről térszkennerrel 3 dimenziós pontfelhő is készült.  A workshop egyik célja a történeti épület jelenlegi állapotának dokumentálása volt. Másrészt, a felmérésben részt vevő hallgatók elsajátíthatták a kézi alakhelyes felmérés, és TLS-szkennerrel digitális pontfelhő-készítés, valamint feldolgozás módszertanát. A török hallgatók és oktatók részvételével lehetőség nyílt török-magyar szakmai tapasztalatcserére az építészettörténet, az építészeti dokumentálás és a műemlékvédelem terén. Egyúttal a Yıldız Műszaki Egyetem által szervezett tanulmányi nap során lehetőség adódott megismerkedni Isztambul főbb műemlékeinek történetével, Dr. Zafer Sağdıç helyszíni előadásával. A program Törökország és Magyarország két vezető műszaki intézménye, a Yıldız Műszaki Egyetem és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Építészmérnöki Kar Építészettörténeti és Máemléki Tanszéke együttműködésével jött létre. A program a Gül Baba Türbéje Örökségvédő Alapítvány és a Yıldız Műszaki Egyetem pénzügyi támogatásával valósult meg. A  workshop számára az Isztambuli Magyar Kulturális Intézet, a Feriköy Initiative és a Leica Geosystems professzionális, szakmai támogatást nyújtott.