Hild 140

2007

Konferencia és kiállítás

Résztvevő oktatók:

Marótzy Katalin, Halmos Balázs

Publikációk:

Krähling János: Hild József és a Deák téri evangélikus templom. In: Marótzy Katalin (szerk.) Hild József építészete. Tanulmányok az építész halálának 140. évfordulóján rendezett konferencia anyagából. Budapest, TERC Kereskedelmi és Szolgáltató Kft., (2008) pp. 55-62.

Fekete Csaba József: Hagyományos és újszerű Hild József főúri lakóhely-építészetében. In: Marótzy Katalin (szerk.) Hild József építészete. Tanulmányok az építész halálának 140. évfordulóján rendezett konferencia anyagából. Budapest, Magyarország : TERC Kereskedelmi és Szolgáltató Kft., (2008) Budapest, TERC Kereskedelmi és Szolgáltató Kft., (2008) pp. 123-130.

Együttműködő partnerek:

Hidvégi Violetta, Kemény Mária, Ritoók Pál

Budapest Főváros Levéltára, Hild-Ybl Alapítvány, Magyar Építészeti Múzeum


RÉSZLETES LEÍRÁS:

Hild József halálának 2007. március 6-án volt a140. évfordulója. Hild a XIX század magyar és főleg budapesti építészetének egyik legnagyobb alakja, aki több mint 40 éven át működött, s a sajátos pesti klasszicizmus megformálása mellett az 1840-es évektől fogva már a romantika fomavilágában is alkotott. Működése közismert, de talán ma már – jelentős alkotásainak, például az egykor gyönyörűen egységes Kirakodó (ma Roosevelt) tér palotáinak elpusztulása miatt – sem a köztudatban, sem a szakmában nem kapja meg a rendkívül izgalmas és sokrétű tevékenységének megfelelő rangot. Az évforduló adott alkalmat arra, hogy konferenciát és kiállítást rendezzünk Budapesten és Esztergomban, tisztelgésként a nagy XIX. századi építész emléke előtt. Érdekes módon az építészettörténeti kutatók előtt még mindig megoldatlan kérdések sora áll Hild munkásságával kapcsolatban, ugyanakkor szomorúan látjuk épületeinek egyre gyorsuló pusztulását.