Konstantinápoly Budapesten

2019. november 28.

Konstantinápoly Budapesten

A mesés kelet megidézése a 19. század végi Budapesten, a Duna öblében

Kutatók:

Dr. Kovács Máté Gergő, Kiss Zsuzsanna Emília, Dr. Rabb Péter

Munkatársak:

Dr. Schmidt Anikó és Dr. Török Enikő (Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltára), Perczel Olivér (Budapest Főváros Levéltára), Dr. Fodor Gábor (Isztambuli Magyar Kulturális Intézet), Nagy Péter Tamás (Oxfordi Egyetem Khalili Kutatóintézet)

Publikációk:

További infó:

https://www.bme.hu/hirek/20200102/A_BME_egykori_helyszinenek_epiteszettorteneterol_szolo_kiallitas_nyilt_Isztambulban

’Konstantinápoly Budapesten” – A mesés kelet megidézése a 19. század végi Budapesten, a Duna öblében

https://mnl.gov.hu/mnl/ol/hirek/konstantinapoly_budapesten

https://www.hurriyet.com.tr/kitap-sanat/budapestedeki-istanbul-sergisi-macar-kultur-merkezinde-acildi-41385205

https://www.haberler.com/budapeste-deki-istanbul-sergisi-macar-kultur-12666837-haberi/

https://tele1.com.tr/macar-kultur-merkezinden-budapestedeki-istanbul-sergisi-104336/

https://mnl.gov.hu/mnl/ol/hirek/konstantinapoly_budapesten_0

https://www.terc.hu/cikk/konstantinapoly-budapesten

 

Együttműködő partnerek:

Isztambuli Magyar Kulturális Intézet, Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltára, Budapest Főváros Levéltára, Országos Széchényi Könyvtár Plakát- és Kisnyomtatványtára, Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Budapest Gyűjteménye, Magyar Nemzeti Filmalap Zrt. Filmarchívum

Támogatók:

Gül Baba Türbéje Örökségvédő Alapítvány


RÉSZLETES LEÍRÁS:

„Konstantinápoly Budapesten” – A mesés kelet megidézése a 19. század végi Budapesten, a Duna öblében címmel nyílt kiállítás az Isztambuli Magyar Intézetben 2019. november 28-án. A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Építészmérnöki Kar Építészettörténeti és Műemléki Tanszéke, illetve az Isztambuli Magyar Intézet közös kiállítása a Budapest Lágymányos területén, a Műegyetem helyén 1896–1897 közt állt „Konstantinápoly Budapesten” elnevezésű szórakozónegyed épületeit és a korszakot meghatározó orientalizmus magyarországi építészetre gyakorolt hatását mutatja be.

A kiállítás a Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltára, a Budapest Főváros Levéltára, Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Építészettörténeti és Műemléki Tanszék Rajz- és Tervtára, Országos Széchényi Könyvtár Plakát- és Kisnyomtatványtára, Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Budapest Gyűjteménye, illetve Magyar Nemzeti Filmalap Zrt. Filmarchívum történeti térképei, tervei, filmjei és képei segítségével ad áttekintést az épületegyüttes történetéről.

A tárlat keretében a közönség először láthatja az épületegyüttes Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltára anyagai között eddig ismeretlen iratanyagát és terveit, melyet a kiállításhoz kapcsolódó kutatás során találtak meg. Szintén először került sor az épületegyüttessel kapcsolatos, a magyarországi gyűjteményekben fellelhető vizuális és tárgyi anyagok (hirdetések, plakátok), valamint a korabeli folyóiratokban megjelent hírek átfogó bemutatására. A kiállítás részét képezi egy ritkaságnak számító és az épületegyüttes megnyitásakor osztogatott eredeti emlékérem is, illetve a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Építészmérnöki Kar hallgatói által az „Iszlám építészet története” című tárgy keretében készült makettek.

Az 1896-ban Gerster Károly által tervezett épületegyüttes, amely „Konstantinápoly Budapesten” néven nyitott meg, híres-hírhedt színfoltja volt a korabeli orientalizáló építészetnek. A többnyire könnyűszerkezetes, díszlet módjára kialakított épületek egy-egy konstantinápolyi épületet igyekeztek megidézni, habár a közvetlen felhasznált formák sok esetben észak-afrikai, vagy ibériai, mór területekről származtak. Az épületegyüttes nem volt hosszú életű, megnyitását követő évben bezárt, emléke azonban napjainkig fennmaradt. Napjainkban pedig a területen egy új lakóövezet – városrész fejlesztése, építése folyik.

A kiállításról rövid, magyar-török nyelvű füzet készült, melyet a látogatók olvashatnak. A tárlat az Isztambuli Magyar Intézet „Diversity in Unitiy: Intercultural Dialogue Through the Waves of Danube” című Európai Unió által támogatott programjának keretében valósult meg.

A tárlat 2019. január végéig volt látható Isztambulban, ezt követően a kurátorok és a kiállítás szervezőinek reményei szerint 2021-ben Budapesten is bemutatásra kerülhet.

A kutatásból török és magyar nyelvű átfogó tanulmánykötet készül a Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltárával együttműködésben szerkesztve, a Gül Baba Türbéje Örökségvédő Alapítvány támogatásával.