Történeti ipari építészet Budapesten

2022. február 28- 2022. március 04.

Történeti ipari építészet Budapesten

Nemzetközi tudományos előadássorozat és szeminárium a történeti gyárépületek térfejlődéséről és az ipari városfejlesztésről

Vezető kutató:

Pilsitz Martin PhD

Együttműködő partnerek:

University of Applied Sciences Potsdam


RÉSZLETES LEÍRÁS:

A BME Építészettörténeti és Műemléki Tanszék és a University of Applied Sciences Potsdam immár második alkalommal rendezte meg idén ezt a szemináriumot Pilsitz Martin PhD szervezésében és irányításával. A tudományos tartalmak közvetítése mellett a rendezvény célja egyben a BME és a németországi egyetemek közötti együttműködés előmozdítása is. A témakörök között szerepelt a különböző iparágak (gépgyártás, sörfőzdék) történelmi ipari épületeinek térfejlődésének vizsgálata, valamint a budapesti példákon keresztül tárgyalt ipari városfejlesztés is. Ebben az összefüggésben részletesen megvitatásra kerültek az ipari műemléképületek műemlékvédelmi kérdései és a Németország és Magyarország közötti építészeti transzfer hatásai is. A történeti ipari épületek általános építészettörténeti besorolása továbbra sem könnyű feladat, ezért megvitatásra kerültek (ipari) építészetelméleti és történeti témakörök is. Az előadássorozat záróakkordjaként pénteken Lisa Hock (MA), a Potsdami Alkalmazott Tudományok Egyeteméről adott elő kutatómunkájáról: Nemzetközi hatások a kora középkori skandináv városok fejlődésére / The international Influence on the development of early medieval towns in Scandinavia.

A hét folyamán a programot szakmai kirándulások is gazdagították, amelyeken a budapesti építészet különböző témakörei kerültek terítékre, mint például az oszmán építészet Gül baba türbéje példáján keresztül, vagy a modern templom építészet és a budapesti belváros történelmi fejlődése. A szakmai kirándulásokat a BME Építészettörténeti és Műemléki Tanszék oktatói vezették. A tervek szerint az előadássorozat 2023-ban is megszervezésre kerül.

 

A BME Építészettörténeti és Műemléki Tanszék jelentős szerepet játszik a magyarországi ipari örökség (Industrial Heritage) tudományos kutatásában.

 

 

A SZAKMAI KIRÁNDULÁSOK VEZETŐI VOLTAK:

Dr. habil. Krähling János, BME Építészettörténeti és Műemléki Tanszék

Pazár Béla DLA, BME Építészettörténeti és Műemléki Tanszék

Kovács Gergő PhD, BME Építészettörténeti és Műemléki Tanszék