Egyházi pályázatok a historizmusban

Témavezető:

Marótzy Katalin

Doktorandusz:

Németh Nóra

Publikációk:

Németh Nóra; Marótzy, Katalin Neo-Gothic Church Designs by Antal Hofhauser – Roman Catholic Churches in Bátaszék, Budapest and Békéscsaba. PERIODICA POLYTECHNICA-ARCHITECTURE (online first 2021)

Németh Nóra; Marótzy Katalin: A bolgárajkú magyarok legnagyobb temploma – a vingai római katolikus templom építészeti tervpályázata. DOLGOZATOK AZ ERDÉLYI MÚZEUM ÉREM- ÉS RÉGISÉGTÁRÁBÓL ÚJ SOROZAT X–XI.(XX–XXI.) : 2015–2016 pp. 159–180. (2019)

Németh Nóra; Marótzy Katalin: Építészet és sajtó — a historizmus öt jelentős szakrális építészeti pályázata. ÉPÍTÉS-ÉPÍTÉSZETTUDOMÁNY 47 : 3–4 pp. 289–322. (2019)

Marótzy Katalin, Németh Nóra: A bolgárajkú magyarok legnagyobb temploma – a vingai római katolikus templom építészeti tervpályázata. (konferenciaelőadás) Műemlékvédelem Erdélyben VIII. Szováta, Románia 2018. április 20–22.

Németh Nóra; Marótzy Katalin: A művészet históriája és a historizmus – a korszak német művészetfilozófiai háttere. ARCHITECTURA HUNGARIAE 17 : 1 (2018) pp. 7-17.

Marótzy Katalin; Németh Nóra: Stíluskérdések a századfordulón – Két építészeti pályázat háttere. ÉPÍTÉS-ÉPÍTÉSZETTUDOMÁNY 41 : 253–270. (2013) 3–4 pp.

Marótzy Katalin; Németh Nóra: A századforduló két legfontosabb építészeti pályázata és sajtója II.: Az Osztrák-Magyar Bank pályázata. ARCHITECTURA HUNGARIAE 10 : 4 Paper: 35 (2011)

Marótzy Katalin; Németh Nóra: A századforduló két legfontosabb építészeti pályázata és sajtója I.: A Budapesti Áru- és Értéktőzsde. ARCHITECTURA HUNGARIAE 10 : 4 Paper: 34 (2011)

RÉSZLETES LEÍRÁS:

Az Osztrák Magyar Monarchia fennállásának ideje a magyar építészettörténet egyik legtermékenyebb időszaka, és a mai napig leginkább velünk élő épület-emlékanyagot hagyta ránk. Mivel számos épületről nem készült korabeli kritika, az építészettörténeti kutatás egyedülálló forráscsoportja a pályázati anyagok köre. A doktori kutatás magyar historizmus építészeti-pályázati kultúrájának egy fontos szeletét részletező módon tárja fel: a szakrális pályázatok körét 

A pályázati világban külön megbízói csoportot jelentettek az egyházak. A szakrális építészet mindig is kiemelkedő jelentőségű volt az építészet történetében és fontos szerepet játszott egy-egy vallásos közösség életében, vezetőjüknek akár életreszóló feladatot adva. Korszakunkban elsősorban azokon a területeken volt szükség új templomra, ahol a kapitalizálódó fejlődés jelentős népességnövekedéssel járt.  

A szűk ötven éves intervallumban nagyjából azonos társadalmi keretben vizsgálhatóak a pályázatok azonos szempontok alapján, az összehasonlítások relevánsak lehetnek. A téma legjellemzőbb forrása a korszak sajtója, amelyben a legtöbb pályázat anyaga megjelent, ezen kívül az egyházi adminisztráció levéltári forrásai bírnak jelentőséggel. A következő szempontok figyelembevételével történik a kutatás: a kiírás tartalma, az eljárásrend szakmaisága és az arról való kommunikáció, valamint az eredményesség. Ezek alapján összehasonlítható a felekezetek gyakorlata és az épülettípusok. A cél, hogy az összes szereplőt „megszólaltathassuk” azonos kérdésekben.