BALASSAGYARMAT OKTATÁSI-MŰVELŐDÉSI KÖZPONT

Vármegye:
Nógrád
Település:
Balassagyarmat
Cím:
Rákóczi fejedelem út 50.
GPS:
48.08053400278814, 19.297919213627917
Mai megnevezés:
Mikszáth Kálmán Művelődési Központ, Madách Imre Városi Könyvár, Nógrád Megyei SZC Szent-Györgyi Albert Technikum
Átadáskori megnevezés:
balassagyarmati 12 tantermes középiskola
Épülettípus / funkció:
kulturális-művelődési, oktatási intézmény
Építész / tervezőiroda:
Lukáts Gabriella (Ipari Épülettervező Vállalat), Rajk László (Ipari Épülettervező Vállalat), Reimholz Péter (Ipari Épülettervező Vállalat), Szász László (Ipari Épülettervező Vállalat)
Tervezés-építés évei:
1984–1985, 1989
Fő publikáció:
MT 1986/4. 4–10.
Adatfelvevő hallgató:
Jusztin Fanni
Adatfelvétel ideje:
2022

Akkor:

A balassagyarmati 12 tantermes iskola tervezése országos tervpályázat keretében zajlott, melynek lezárulásakor két díjazott pályamű versenyezhetett tovább: az ÁÉTV és az IPARTERV pályaművei. Ezek alapjaikban hasonlítottak egymáshoz, illetve mindkettő lakófunkciót tervezett telepíteni az Árpád utca keleti részére. Végül a városi tanács versenybizottsága az IPARTERV pályaművét jelölte meg győztesként, melynek alapvető kompozíciós elve a halmazszerű tömegképzés és a városszerkezethez alkalmazkodó geometriai kialakítás volt. Ez lehetőséget nyújtott arra is, hogy az épület kivitelezése szakaszokra legyen bontva. Az első ütemben az iskola valósult meg, melyből azonban a fedett tornaterem végül kimaradt. Az épület szerkezete monolitikus téglafal, melyre acél fedélszék került. A Mikszáth Kálmán utca ívéhez másodlagosan igazodva egy 18 méter széles, emeletes, magastetős épületrészt telepítettek. Két oldalán különböző funkciók kaptak helyet, az északi oldalon helyezkedett el a szerviz, a konyha, klubhelyiség, igazgatóság, kiállítótér, melyek az alap funkcióhoz szervesen kötődnek. A Mikszáth Kálmán utca felé a zártsorú épületekhez illeszkedve hangsúlyos kerítést terveztek, mely a nyugati oldalon az iskolaudvart zárja körül. Kisebb belső terek és udvarok is kialakultak a különböző épületek között a tervben, azonban a színház és az uszoda végül nem épült meg.

Most:

A Reimholz Péter és munkatársai által tervezett épület funkciója szinte megegyezik az építéskori állapottal. Jelenleg itt található a Mikszáth Kálmán Művelődési központ, a Madách Imre Városi Könyvtár, illetve a Nógrád Megyei SZC Szent-Györgyi Albert Technikum is. Az épület jórészt megőrizte eredeti állapotát, csak kisebb felújítások történtek, ám ezek a homlokzatokat nem érintették, így kívülről ugyanúgy néz ki, mint átadásakor, melynek jellegzetes eleme a tégla homlokzatburkolat. A belsőben 2004-ben tervezték át a főzőkonyha és étterem részt. A balassagyarmati tervező által javasolt terveket maga Reimholz Péter is elfogadta, így valósult meg az átalakítás. Az épülethez tartozó színház meg nem épülése miatt a kamaraterem tölti be jelenleg a színházterem funkciót is. Fokozott igénybevétele miatt azonban 2007-ben tartószerkezeti felújításokra szorult. 2008-ban az iskola meglevő épülete mellé egy új tornateremet terveztek, majd építettek, mely az eredeti épületegyüttes jellegzetes tégla homlokzatburkolatát követi, kortárs kivitelben. Az együttes által körbezárt udvarra néző homlokzatok is hasonlóan téglaburkolatúak, illetve ide néznek a különleges kör alakú nyílászárók is. Az udvar jelenlegi használat szerint a gimnázium sportpályája. Az épület jó állapotú, sok programnak, intézménynek ad helyet. Ma is jól érvényesülnek a hangulatos, eldugott galériák, a térben álló pillér tartóoszlopok, valamit a jól elhelyezett üres nyílások. A terek összetettsége miatt szükség volt a szerkezeti pillérsor, illetve a monolitikus falak ötvözésére, melyhez a tervező egy előregyártott födémpallós rendszert tervezett. Ez alkalmas az emeleti szint, illetve az arra épülő galériák terheinek viselésére is. Bár a színház nem készült el, az eredeti tervdokumentációt feldolgozva az épületegyüttes mellé 2023-ban tervezik megépíteni az új színházépületet.

Archív képek forrása:
MT 1986/4. 4–10.; Balassagyarmat Anno facebook csoport
Mai képek forrása:
Jusztin Fanni, 2022