World Heritage Volunteers

2023. május 8-19.

Építészhallgatók a Világörökségért aaa

Résztvevő oktatók:

Gyetvainé Dr. Balogh Ágnes, Daragó László DLA, Dr. Vukoszávlyev Zorán, Dr. Kovács Máté Gergő, Dr. Székely Márton

Szabó Dávid DLA (Exploratív Építészeti Tanszék)

Dr. Sugár Viktória, Dr. Fáczányi Zsuzsanna, Dr. Nagy Gergely Domonkos, Blend Lleshi, Ian Chaplin, Lama Alnatour, Oliver Sales, Rozmann Viktor (Óbudai Egyetem Ybl Miklós Építéstudományi Kar)

Résztvevő hallgatók:

Ali Albbeli, Hanan Maghames, Alaeddine Rhiss, Adriana Elizabeth Vivanco Sarmiento, Ruth Kübard, Inal Oshnokov, Sham Al Mouselli, Nisa Yıldırım, Priya Jalan, Miray Marina, Paula Martín Buitrago, Flóra Molnár, Sikama Moses Sekenwa, Rosa Morano Espinosa, István János Nagy, Nour Hamza, Célio Alves, Miriana Valente, Rayan Rahal, Bengi Idil Acar, Aidana Abishova, Shahad A. Mohammed Ameen, Hana Keddar és Jitesh Kumar Naayar

Publikációk:

Építészhallgatók a Világörökségért – World Heritage Volunteers Program | Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (bme.hu)

Építészhallgatók a Világörökségért – World Heritage Volunteers program – BME Építészmérnöki Kar

További infó:

A programról a következő linken olvasható részletesebb leírás:  https://whc.unesco.org/en/whvolunteers 

A magyarországi workshopot bemutató videó:  https://vimeo.com/829338725/30a832d1c1?share=copy 

A workshoppal kapcsolatos médiatartalmak: https://whvbudapest2023.wixsite.com/my-site 

A hallgatói munkák: STUDENT WORK | My Site (whvbudapest2023.wixsite.com)

Együttműködő partnerek:

Építési és Közlekedési Minisztérium Építészeti Stratégiáért Felelős Helyettes Államtitkársága, Óbudai Egyetem Ybl Miklós Építéstudományi Kar, UNESCO, ICOMOS Magyar Nemzeti Bizottság, Magyar Turisztikai Ügynökség, Budapesti Történeti Múzeum, Magyar Nemzeti Múzeum Nemzeti Régészeti Intézet, Magyar Nemzeti Galéria, Zeneakadémia – Kodály Múzeum, Várkapitányság Nonprofit Zrt., Budapest Gyógyfürdői és Hévizei ZRT., Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége, FIABCI Hungary, Hilton Budapest, Imagine, Unicum Ház, Szicsek Pálinkafőzde, CAN Architects


RÉSZLETES LEÍRÁS:

Melyek az épített örökség szakszerű kutatási és értő bemutatási lehetőségei? Miként lehetséges különféle szakmák megközelítését interdiszciplináris módon integrálni az épített örökség megismerésének és megismertetésének folyamatában? Milyen módon tudnak a jövő építészmérnökeit adó fiatal generáció különféle országokból érkező képviselői közösen dolgozni és együttműködni a történeti értékkel rendelkező épített környezetünk védelmének minél szélesebb körű népszerűsítésében?  

A fenti kérdésekre kereste a választ az a kéthetes szakmai workshop, amely egy világszerte évek óta nagy népszerűségnek örvendő szakmai platform első, immár Magyarországon is megszervezett eseménye volt. Az UNESCO Világörökség Egyezmény 50. évfordulója alkalmából a Világörökség Központ meghirdette a „World Heritage Volunteers 2023 – Working on the Future” című pályázati felhívását, amelynek célja a fiatalok aktív szerepvállalásra ösztönzése, bevonásuk a világörökségi helyszínek védelmébe és népszerűsítésébe.  

A program 2023-ban a világ 33 országában került megrendezésre 76 különféle projekt keretében, amelyek 54 világörökségi helyszínt érintettek. Magyarország programját az Építési és Közlekedési Minisztérium Építészeti Stratégiáért Felelős Helyettes Államtitkársága szervezte, együttműködve hazánk vezető műszaki egyetemeivel, és számos partnerintézménnyel. Így a projektben a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Építészmérnöki Kar Építészettörténeti és Műemléki Tanszékének, illetve Exploratív Építészeti Tanszékének oktatói, valamint a kar idegen nyelvű hallgatói vettek részt együttműködésben az Óbudai Egyetem Ybl Miklós Építéstudományi Karának (ÓE) oktatóival és nemzetközi hallgatóival.  

A 2023. május 8-19 között zajlott kéthetes, angol nyelvű programsorozatban részt vevő diákok valódi nemzetközi alkotóközösséget alkottak, hiszen a 25 résztvevő Algériát, Ecuadort, Észtországot, Indiát, Irakot, Kirgizisztánt, Magyarországot, Marokkót, Nigériát, Olaszországot, Oroszországot, Spanyolországot, Szíriát, Törökországot és a Zöld-foki Köztársaságot képviselte. A résztvevő hallgatók névsora: Ali Albbeli, Hanan Maghames, Alaeddine Rhiss, Adriana Elizabeth Vivanco Sarmiento, Ruth Kübard, Inal Oshnokov, Sham Al Mouselli, Nisa Yıldırım, Priya Jalan, Miray Marina, Paula Martín Buitrago, Flóra Molnár, Sikama Moses Sekenwa, Rosa Morano Espinosa, István János Nagy, Nour Hamza, Célio Alves, Miriana Valente, Rayan Rahal, Bengi Idil Acar, Aidana Abishova, Shahad A. Mohammed Ameen, Hana Keddar és Jitesh Kumar Naayar. 

Az első hét a szakmai ismerkedéssel telt, amely során a hallgatók tematikus előadásokon és épületbejárásokon vettek részt. A Várkapitányság Zrt. adott otthont a program megnyitójának, amely során Probstner Petra, az Építési és Közlekedési Minisztérium Építészeti Stratégiáért Felelős Helyettes Államtitkárságának főosztályvezetője ismertette a program célját, a résztvevő egyetemek vezetősége bemutatta oktatási intézményeiket, Nagy Gergely az ICOMOS Magyar Nemzeti Bizottság elnöke ismertette a műemlékvédelem nemzetközi szervezetét és a résztvevők kreatív fotózáson vehettek részt. A következő napon a hallgatók bemutatkozása következett, majd megismerhették a program második hetében kidolgozandó tervfeladatot. A program harmadik napján Fejérdy Tamás, Nagy Gergely Domonkos, Daragó László, Vukoszávlev Zorán, Puha Magdolna és Cziffra Szabolcs tematikus előadásai során szó esett az építészet, építészettörténet, műemlékvédelem, világörökség és régészet különféle aspektusairól. A következő napok a helyszínlátogatásokról szóltak, amelyek során a hallgatóknak lehetőségük adódott a Budai Várnegyed, illetve az Andrássy út és környékének jelentősebb épületeit, futó és legújabb műemlékvédelmi projektjeit megtekinteni.  

A workshop második hete a tematikus épületbejárások mellett az aktív kutatói és tervezői munka ideje volt. A hallgatók háromfős, nemzetközi csoportban egy-egy, a világörökségi listán szereplő budapesti fókuszhelyszínt kaptak. Feladatuk négy részből állt, amelynek célja egy-egy különálló, de együttesen hálózatot alkotó örökségpont, vagyis „Heritage Point” tervezése volt. Ehhez elsőként fel kellett térképezniük és azonosítaniuk kellett a helyszín közvetlen közelében lévő, örökségi értékkel rendelkező épületeket, objektumokat. Ezt követően definiálniuk kellett, hogy az adott helyszínhez milyen programmal rendelkező örökségpont illik leginkább. Ezután meg is kellett tervezniük ezeket úgy, hogy egymással is hálózatot alkossanak. A hallgatók munkáit Blend Lleshi, Daragó László, Ian Chaplin, Kovács Máté Gergő, Lama Alnatour, Oliver Sales, Rozmann Viktor, Szabó Dávid és Székely Márton, a BME Építészmérnöki Kar, illetve az Óbudai Egyetem Ybl Miklós Építéstudományi Kar oktatói konzultálták. 

A feladat megoldásához mindössze négy nap állt rendelkezésre, így a helyszín alapos feltérképezése mellett gyors helyzetfelismerő és jó együttműködő képesség kellett, azonban a saját országból hozott tudás megosztása is fontos volt. A hallgatók a workshop utolsó napján egy ünnepélyes projektzáró esemény keretében Lánszki Regő építési államtitkár és Perényi Lóránt építészeti stratégiáért felelős helyettes államtitkár, valamint a projektben résztvevő valamennyi intézmény képviselője jelenlétében mutatták be munkáikat, amelyek mindegyike magas színvonalú, a helyszín adottságaira jól reagáló, frappáns és inspiratív megoldást adott. Így a résztvevők amellett, hogy a program során sokat tanulhattak és tapasztalhattak, ők maguk is értékes gondolatokkal gazdagították Budapest világörökségi helyszíneinek bemutatási lehetőségeit. 

A kéthetes nemzetközi workshop résztvevői nevében ezúton is köszönjük az Építési és Közlekedési Minisztérium Építészeti Stratégiáért Felelős Helyettes Államtitkársága munkatársainak a szervezést és lebonyolítást, Gyetvainé Balogh Ágnesnek, karunk nemzetközi oktatási dékánhelyettesének, valamint Fáczányi Zsuzsanna dékánhelyettesnek (ÓE) és Sugár Viktória intézetigazgatónak (ÓE) az oktatási intézmények részvételének szervezését, továbbá valamennyi oktató és mentor munkáját. Köszönettel tartozunk Alföldi György és Anthony Gall (ÓE) dékán uraknak a szakmai támogatásért. Büszkék vagyunk a Hallgatókra aktív részvételükért, kreatív ötleteikért és gratulálunk lelkiismeretes munkájukhoz.