LOVRA ÉVA: VÁROSOK AZ OSZTRÁK – MAGYAR MONARCHIÁBAN : VÁROSSZÖVET- ÉS VÁROSTIPOLÓGIA, 1867-1918

„Nem csupán a szakemberek, de a városlakók, bloggerek is szinte a professzionalitás határát súrolják hazánkban, ha egy-egy történelmi épület történetének kutatásáról van szó. Az embereket elképesztően érdeklik régi architektúráink, elfeledett műemlékeink titkai, múltjuk és jövőjük. Amikor azonban arra kerül a sor, hogy egy tágabb kontextusban szemléljük ezeket a műveket, azaz amikor látnunk kell miért ott, miért akkor és miért így épült meg az épület, akkor az urbanisztikai szempontok, tanultságok és meglátások érezhetően hátrányban maradnak a stíluskritikai vizsgálódás kritériumaival szemben. Ehhez talán több, az urbanisztikát kommunikatívabb módon népszerűsítő cikk lenne szükséges az ismeretterjesztő sajtóban vagy több könyvre van szükség a témát tekintve, melyre Lovra Éva, építész- és településménrök, a Debreceni Egyetem Műszaki Karának oktatója doktori témájának nagykötetben történő publikálásával felelt.”

(Forrás: epiteszforum.hu)

Köszönjük szépen a szerzőnek, hogy kötetét könyvtárunknak ajándékul ajánlotta fel, így újabb értékes művel gyarapodott állományunk!

A város mint élő entitás – könyvajánló az epiteszforum.hu-n:

https://epiteszforum.hu/a-varos-mint-elo-entitas–ajanlo-lovra-eva-varosok-az-osztrak-magyar-monarchiaban-cimu-koteterol

Városok az Osztrák – Magyar Monarchiában : városszövet- és várostipológia, 1867-1918 / Lovra Éva. – Budapest : Terc, cop. 2019. – 240 p. : ill., részben térk. ; 29 cm