SZÉKELY KINGA: KAFFKA PÉTER A BARLANGKUTATÓ-ÉPÍTÉSZ

Kaffka Péter építész, még egyetemi hallgató korában 1922-ben feltárta a Baradla-barlang jósvafői szakaszát, 1928-ban pedig táró segítségével megnyitotta azt a látogatók előtt, valamint terveket készített a kijárat környékének turisztikai fejlesztésére.

Mint építész a magánházak tervezése mellett a főváros modernizálásával, főként közlekedéssel, az úthálózatok kialakításával, a hidak, hídfők szerepével, a lakásgondok enyhítésével, lakótelepek, toronyházak megvalósításával, stadion építésével, színházak, fürdők létrehozásával foglalkozott a két világháború között.

Miután politikai okok miatt 1948-ban elhagyta az országot, építészeti tudását és művészi adottságait a kanadai Vancouver városban kamatoztatta.

Köszönjük szépen a könyvben szereplő, Kaffka Péter építészetéről szóló tanulmány szerzőjének, Nagy Gergely Domonkosnak, hogy a könyv egy példányát könyvtárunk számára ajándékként felajánlotta!

Bibliográfia leírás:
Kaffka Péter, a barlangkutató-építész / Székely Kinga. – Budapest   :  Magánkiad.,  2023. – 270 p.  :  ill., részben színes  ;  23 cm
Bibliogr.: p. 249-270.
ISBN 9786150173740

 Tanulmány:
 Kaffka Péter építészete / Nagy Gergely Domonkos. – p. 221-230. : ill.

sdr